JAN AKKERMAN

Jan Akkerman

Niet veel muzikanten behoeven zo weinig verdere introductie als deze Nederlandse topgitarist. Voor veel muziekliefhebbers is Akkerman  nog steeds onbetwist de beste gitarist die ons land ooit heeft voortgebracht. Zijn reputatie staat al meer dan 50 jaar als een huis!  

Jan (1946) begint zijn muzikale loopbaan op jeugdige leeftijd bij Friendship Sextet en daarna Johnny&His Cellar Rockers. Zijn eerste hit scoort hij met The Hunters in 1966. ‘ Russian Spy And I ‘ haalt de toptien in de Top 40 en door Jan’s virtuoze lick is hij op slag een begrip in Nederland. Met Brainbox (1969) wordt hij in ons land onsterfelijk, met Focus (begin jaren ’70) verovert hij de wereld! met de hits  House of the King en Hocus Pocus.

In de periode na Focus maakt Jan nog 2 schitterende LP’s met Kaz Lux (Eli/Transparental) en werkt verder eigenlijk voornamelijk aan zijn solo carrière en eigen Band. Dit resulteert in meer dan 25 LP/CD/DVD’s, van o.a. Jan Akkerman 3 (1979) en Pleasure Point (1982) via The Noise Of Art (1990) en C.U. (2003) tot Live In Concert The Hague (2007)  Minor Details (2011),en de cd/dvd Legendary concerts van het North Sea Jazz festival  waarbij hij opvalt door zijn altijd gewaagde en inventieve spel en zijn drang zichzelf te blijven ontwikkelen.

Tijdens zijn loopbaan is hij meermaals onderscheiden. De twee belangrijkste onderscheidingen zijn misschien wel zijn uitverkiezing (in 1973) als ‘Best Guitarist In The World’  in het Engelse blad Melody Maker en de Gouden Harp van de Stichting Buma Cultuur (in 2005) voor zijn gehele oeuvre. 

Jan Akkerman heeft samengewerkt met veel vooraanstaande musici als BB King, Paco de Lucia, Jack Bruce, Toots Thielemans en Ice T.  

Met zijn sublieme vaste begeleidingsband tourt hij al jaren de wereld rond. Recentelijk werd nog opgetreden in onder meer Rusland, Indonesië, Noorwegen, Polen, Syrië en Japan. Net als in eigen land speelt Jan ook daar een eigenzinnige en boeiende muzikale mix van rock, jazz, blues  en moderne dance, waarbij de meester elk optreden nog maar eens laat horen dat zijn muziek nooit simpel is, maar barst van de diversiteit. 

Ook anno 2018 klinken Jan Akkerman & Band nog fris en energiek. 

Jan Akkerman is een fenomeen! Bovendien nog altijd van uitzonderlijke klasse.

Line-up  Band :

Coen Molenaar toetsen

Marijn van den Berg drums

David de Marez Oijens bas

Bij gelegenheid wil Jan nog wel eens een ‘gast’ meenemen :  Benjamin Herman  en/of  Ruben Hoeke  .                

Lees meer   www.janakkerman.com

https://youtu.be/0xLR9gZuc4M